Assalamualaikum, Ni hao, konnichiwa
Hari ini saya nak berkongsi resepi masak gulai lemak ikan orang kelantan. Setakat ini tak pernah lagi jumpa tempat lain yang buat gulai sebiji macam ni selain daripada kat kelantan.Cara masak pun sangat-sangat senang dan cepat. Bolehlah mencuba.
Bahan-bahan :
3. Bawang merah 5 biji
Kisar bahan-bahan diatas beserta air. Air tu isi sampai tenggelam semua. Pastikan potong nipis dulu lengkuas dan kunyit sebab dua-dua tu keras.
5. Garam 3 tsp
6. Santan 250g
7. Timun 1 batang
8. Lada hidup merah & hijau 1 batang
Campurkan semua bahan kisar dan bahan 4-7 ke dalam periuk. Potong timun kecik2. Masak sehingga mendidih guna api sederhana. Pastikan kacau dan jangan tinggal. Kalau tak, nanti santan jadi berketul.
9. Ikan
Masukkan ikan dan kacau sehingga mendidih. Lepas tu boleh dihidang dan dimakan..
Lauk ni sangat sedap dimakan dengan ikan goreng rangup panas-panas. Memang lazat~
Selamat mencuba. Jaane~
Comments