learning (144) diary (107) picture (93) religion (91) recipe (38) IT (25) others (25) iium (24) video (17) language (14)

Monday, February 16, 2009

DUNIA BUKANLAH PUNCAK KESERONOKAN HIDUP

Untuk menjadi ahli syurga memang payah tetapi benda ini Tuhan tahu manusia boleh capai, sebab itu Allah suruh kita berusaha. Cumanya Allah memberi gambaran kepada kita, bukan senang hendak masuk syurga kerana syurga ini kemuncak keseronokan hidup. Ini cara Tuhan menggambarkan keseronokan syurga. Mana ada manusia yg tidak mahu berseronok? Baik kanak-kanak, orang tua, orang intelek, orang buta huruf - semuanya hendak keseronokan dan kesenangan hidup. Yakinlah, cari ikut mana pun, kemuncak keseronokan hidup tidak boleh dicapai di dunia ini. Katalah kita ada duit boleh buat rumah besar, semua bilik air-cond belaka hingga bilik air pun ada air-cond, kita pun berasa selesa duduk. Sebulan kemudian mulailah puas, mula masuk kampung, cari pantai, pergi rata-rata, naik bukit, pergi memancing, main bola dan round dunia.

Buat bermacam-macam fesyen untuk mencari kepuasan dan keseronokan, akhirnya balik ke rumah mertua di kampung makan pucuk ubicicah budu. Aduuuuh! Sedapnya. Maka apabila manusia menjadikan syurga matlamat hidup ketika itu pandailah dia berikhtiar di atas dunia ini bagaimana cara hendak ke akhirat dengan selamat.

No comments: