learning (142) diary (104) picture (92) religion (91) recipe (35) IT (25) others (25) iium (24) video (17) language (14)

Saturday, April 22, 2017

Some Advices in Life

Assalamualaikum, Ni hao, Konnichiwa..

This is my second post for this year. Only now I'm able to have some time to write something. As usual, wanna write something short. Just some short advice.

If you want to choose your carrier (job), please choose the one that you like most. Meaning if you need to think about it for most of the time and you are happy with that, then the occupation is suitable for you. Why I suddenly saying this out of blue? coz now I only realized what I have choosen. So if you have child, expose them to everything. Let your child decide which things they like and develop/nurture their 'liking'.

How about you dont know what you actually like? Me also dont know how to answer that question. But i think it is better you ask Allah directly. He will let you go through the best route for you and believe in that. Believe that Allah knows you more than you know yourself.

Advice for those who get new job for the first time. Just do everything as being told even though you hate it or think it is not logic at all. Don't overthink, it is just a waste of energy. Sometimes you do not understand it at first, but later you will find out the wisdom behind it.  Most of the new start point will be very tough and challenging.

Not all working place will have good friends, good boss, or good leader. Most of time we will learn by 'force' a.k.a. under pressure a.k.a. learn by hard way. You will only realized the thing supposed to be done that way when you have done it wrongly.. or only realized after being scold~!.. Omg... Next, you really need to have 'deaf ear' and 'diamond heart' in order to live in the 'cruel working environment'. Am I being too negative? Nope. But why I'm saying 'cruel'? because some of them double face, treat people by casta (kasta), if that people looks weak, lets 'bully' them. hurmm~ Thats why the world now is really terrible  because the higher one is corrupt. We really need a good leader. Not a bossy boss. Some people just want to hide their weakness by scolding other people. this is real.

But one thing is that, you will also met people who work sincerely to help people as if the 'customers' is their own family members. I guess this kind of people believe in karma. Those who do good to others, we also received the same. This is in accordance in Islam but Muslim believe more than that. We want blessing from Allah which is far better than blessing from human itself.

My advice is that, just be confidence in yourself. Believe in Allah. No matter how bad they planned to do to you, if Allah has planned something better for you, you will get the best. So, no need to worry too much. Just do your best to get Allah's blessing. If you do your best to get people's expectation, people are always greedy and ungrateful and you will just end up fed-up.

You want something badly, but the challenges are there. A lot. However, nothing in this world comes easily. Even flowing water needs gravity. We as humankind are so weak. That's why we must always rely on Allah. Only Allah can help us go through everything with ease. Always pray to Allah and do your best. Let Allah do the rest.

Lets face the real world. Working world. World full of billions of 'colorful' people.

This is only my personal opinion. That's all.

Jaane~ Zai jian.

Sunday, January 22, 2017

Early Working Experience

Assalamualaikum, ni hao, konnichiwa.

Today would like write something short cuz got no energy. Hihi just started working on early December and the coming week will be 7th week out of 52 weeks total. So many new things i've learnt and many more to come. Working required lots of energy because my job require me to think, memorize, and relate with so many things. Multi-tasking. Eventhough you are officially in that unit, but still required to do duty on other unit when your name appeared on timetable. The happy news is that there will be no night shift.  I really need to be strong, eat more healthy diet, maintain good health, and pray alot to Allah to make me stronger to face any challenges.

I'm sure that my friends also find this route a bit challenging because we are still in early phase plus 'working environment' is not that islamic because some seniors just love to condemn, talk out bad things instead of guiding nicely. Simply just because you get paid, so they can do whatever they want. Not everyone are bad but there are some tarnish that situation. Maybe they forgot that we have life in another world where you will get punish/reward on what you have done to others. We are working simply because Allah told us to find rizq in halal way. Not to forget Allah remind in Quran to do everything ikhlas and many more. Do you realize that? Do you want to waste your deeds just like that? I hope Allah will 'balas' (return) you anything that you have done to others either good or bad things. And i hope that Allah will help me alot.

So, for others who do feel stress or less spirit, remember to keep praying , read lots of Quran, make dua to Allah. We are actually going through another phase of challenge. So we need energy from Allah to make us able to get through it.

Everybody do feel fatigue while working but they can still treat others nicely. You also want people to treat you nicely right? if you can still be nice to ordinary people,  weak people, inferior people, sick people, or bad people, then you are really awesome excellent and may Allah reward you with million of rewards. Help others so that Allah will help you.

Im saying this as a reminder to me as well.

Thats all. Jaane. Zai jian.

Thursday, November 17, 2016

My Passion in 'HeshSee'

Assalamualaikum, ni hao, konnichiwa..

Tajuk ja dalam English tapi tulisan semua nak tulis dalam Melayu. Nak cerita sikit tentang 'passion' dalam penglibatan dalam HC. Kalau tak tau HC apa, anggap la tu nama kumpulan ngo. Kisah sebenarnya bermula sebab terjebak atas paksa rela oleh kakak naqibah pada tahun 2011 masa baru tahun satu di universiti.

Masa sekolah memang sangat tak aktif. Tiba2 masuk HC. Jadi setiausaha pulak tu. Macam2 kena buat. Sebab masa tu AJK lain semua yang berumur baya datuk nenek pakcik makcik sekurang2nya 35+ keatas. Memang kejutan budaya la juga. so cut short, masuk pasal passion la terus. Walau apa pun terjadi dalam HC, tetap buat. Meh nak senarai satu2.

1. Tak ada kawan sebaya, cuma ada pakcik makcik lebih tua. Kawan2 classmate pun tak dak. Most of time seorang diri. Tapi still nak buat.
2. 30 min lagi nak exam final, tiba2 ada orang call tanya pasal HC. Tak sampai hati tak jawab, jadi layan saja. Benda ni paling ramai orang tak kan buat kan? Sebab macam kawan2 sendiri pun, kalau nak exam, jangan harap dia balas message cepat. Heee~ tapi biasala lain orang lain gaya.
3. Walaupun esok ada kuiz, kawan2 semua study kat bilik malam tu tak pi mana, kita ada mesyuarat habis lewat pulak tu. Redah juga p mesyuarat. Adoi~
4. Prinsip saya ialah tak suka jumpa ramai orang, meet strangers, buat last minit, tak ada preparation, takkan berani buat kalau tak ada early exposure atau kefahaman, tak ada planning, tido lewat malam, memandu ke tempat yang tak tahu jalan.  tapi sebab dalam HC, rasa nak challenge diri sendiri untuk buat semua benda. semua ni dah redah dan buat. Padahal kalau bukan HC, jangan diharap nak buat ok. Hihi~
5. Walaupun tak ada ilmu langsung, tapi bila orang bagi kepercayaan, still tak tolak dan buat. Padahal zero knowledge. Tapi tak tahu kenapa pegi terima dan cuba buat yang terbaik.
6. Kawan2 sebaya semua suka shopping, enjoy, jalan2 pergi situ sini sesama mereka tapi saya tak rasa apa2. Rasa best terlibat dalam HC.
7. Hobi masa lapang dan rehat ialah buat kerja HC. Rasa kosong dan sesuatu tak kena kalau tak buat apa2 tentang HC. Pelik kan? Kalau macam kawan2 lain, depa selalunya kalau dah penat study, nak enjoy kat luar. Tapi me is not like that. I also dont know why. Hee
8. Budak2 nak masuk 20an / awal2 umur tu biasanya suka ada kawan. Kalau perempuan lagi la rasanya. Kalau macam saya, apa2 ja nak buat sekurang-kurangnya kena ada seorang kawan teman. Tak mau kawan yang tak rapat pulak tu. Penting kot kena ada kawan. Tapinya sebab dalam HC, tak kesah pun benda tu. Ada ka tak ada ka, pegi/buat juga. Masa nak buat tu, dah set minda siap2 untuk just make friends with anybody yang ada kat situ. Tak kesah la siapa pun.haha
9. Last sekali, bila berjaya buat sesuatu contoh macam lepas berjaya handle prog, rasa best sangat. Enjoy. Rasa nak buat lagi. Walaupun takdak la orang puji kata macam2 tapi still rasa nak buat lagi. Atau kadang kena hentam atau gagal pun, still tak serik dan buat lagi.

Sebenarnya yang jadi terjebak awal2 tu sebab rasa seronok lepas pergi kursus perbandingan agama oleh bro shah (FCR) & bro lim (IDT). Masa tu, punya banyak persoalan dalam kepala sendiri terjawab dan selesai. Persoalan2 hidup, dan persoalan2 yang kalau tanya orang biasa, memang bakal dihentam mengata la sebab pelik2. Memang best kursus tu dan menyebabkan rasa nak lebih ramai orang dapat juga pengetahuan dan kesedaran tu. Mungkin itulah satu turning point terjebak.

Lepas dah bertahun2 terjebak, baru sedar rasa macam magik dan baru sedar tentang diri sendiri. Hihi tapi benda ni adalah senarai ja lah. Berubah2 mengikut emosi, suasana dan kesihatan. Kalau dah tak sihat, semua benda tak mau dah. Yang mau cuma tido dan rehat. 😂

Cabaran dalam HC? Banyak sangat. Banyak kali nak give up tapi tak jadi. Haha pelik kan?  Selamat Allah masih pilih kita untuk berada kat jalan ni. Selalu terngiang2 surah al baqarah yang dekat2 last cerita tentang orang-orang terpilih saja akan kekal untuk bantu jalan allah.

Tambah sikit lagi catitan. Semalam depa sambut hari jadi dengan makan2. Pertama kali orang sambut tau tak. Jadi melekat memori pasal HC lagi banyak la macam ni. Adeh~~ terima kasih banyak2 kepada semua yang terlibat. Tak reti la nak express secara live.hihi

Bawah ni pulak nota kursus pengurusan muallaf oleh Bro Lim pada Nov 2016. Tapi sekarang tak berapa rajin nak edit bagi senang faham. Tuan badan faham tapi orang lain baca kena buat2 faham la.haha atau boleh tanya.

-Masalah - Tak ramai yang pandai menerangkan / mengajar

2. Ngo hadapi masalah besar nak bimbing muallaf. Duit.

-Mukallaf bila dia dh amalkan fardu ain fardu kifayah

-Jbtn agama islam pukul rata 5 tahun status muallaf

-Zakat diberi utk kita jinak2kan hati dia iaitu muallaf

-Org melayu yang lemah iman pun kira muallaf

-Jbtn agama islam patutnya mudahkan urusan pemberian zakat

-Zakat boleh bagi kpd PM atau MB supaya depa smgt berjuang kepada orang yang sama level dengan PM & MB., tentera yang pertahankan negara sebab nyawa terancam,

-Zakat tak semestinya bagi kepada orang Islam saja

-Abdullah ibn Jarir masuk islam terus dipanggil mukallaf sebab iman kuat.

-Fathul mekah - nabi bg 100 ekor unta kpd abu sufian sebab nak ambil hati.pstu bagi kat anak juga . Ni dipanggil muallaf qulubuhum.

-Duit zakat tak boleh simpan.kena habiskan untuk tahun tu. Inilah jadinya bila letak orang tak sepatutny kat belah atas.

 MUALLAF ADA BANYAK KATEGORI  :

1. Professional - menteri, engineer,  bisnesman, doktor

2. Keluar tapi tak dak masuk - tua, berpenyakit, cacat,  (10%)

Kena cari orang sponsor ubat, ajar, memang kena jaga sampai mati. Take lot of time, money, energy.

3. Tak mau buat kerja, mengemis, bermasalah, tak pandai guna duit.(10%)

 Cara nak deal orang jenis ni :

 1. Kawan. Ambil tahu latar belakang.

2. Anggap dia big brother. Yg boleh didik dia dalam kehidupan dan agama. Ikut background jenis bisnesman atau pernah kerja 9-5pm. Klu berpotensi tapi tak dak skill, kita ajar skill. Train depa work for the money not ask for the money. Bagi kerja, then lps tu bagi duit. Bantu orang yang perlu dibantu.

Kalau pergi tokong church pun takkan bagi duit klu depa minta. So, dont spoil them.

3. Orang asli - kena byk aktiviti, bukan ceramah. Kena pentingkan dan reti usul fiqh. Kena ada plan dan target iaitu tok batin. Ambil hati dia. You cannot save the parents, save the children. Tak ley touch n go. PLAN tu penting.

4. Ipta/ipts

5. Foreginer eg indonesia, vietnam , rohigya, yang peluk islam tapi anak2 dia macam mana.

 

So we must know how to deal.
 

BAB 3 - sebab2 orang masuk islam. Ikut kategori:

1. Nak kawin (60-70%) -

2.  didakwah oleh pendakwah, contoh2 baik org islam. Kena ckp, memang rmai org melayu tapi bukan semua org melayu baik sebab ada yang tak ikut islam. Kena bezakan org islam, dengan ajaran.

3. Mengkaji islam

4. kebajikan islam

5. Banyak hutang - kena ckp direct, jelas. Tny ada brp byk lg dia hutang.

6. Kena tangkap basah.

7. Dptkan kedudukan bumiputra

8. Nk bercerai

9. Nak dapat visa duduk malaysia. Buy 1 free 1. Nk mnta tlg dptkn visa.

10. Mimpi - tny dia mimpi apa. Memeluk 1 agama bukan emosi, kena kefahaman. Tak payah war warkan yg emosi tu. Yang salah kalau masuk islam tapi tak belajar.

Penting nak tahu sebab baru kita boleh fokus banyak mana.
------

Congratulate depa klu jmpa depa peluk islam.

Jangan ckp nk bantu /tolong. HC bukan atm machine.

Mostly muallaf mmg takkan pulangkan duit yang dipinjam.

Jangan ada sikap buat janji manis. Cth janji bagi duit/kerja kalau peluk islam. Sebab orang tengah 'lemas', memang akan tarik.

KEPERLUAN MUALLAF

- bawa jumpa dia dgn sebangsa dia.

- tunjukkan dia berapa ramai orang yang dah revert

- kenalkan muallaf ni dengan muallaf yang berjaya spya depa blh ambil sbg contoh.

- bawa join HC. Join ngo. Kena ada suasana untuk berubah.

- bawa ke kelas agama islam yang menarik.sebab nak buat dia bg minat nak mengkaji islam.

- ajar fardu ain, doa2 ringkas, bacaan solat

- bawa p outing 3x setahun utk outing enjoy cth family day, we are human, we need relax

- bawa p masjid utk kenalkan dengan ahli karyah sampai dia selesa. Minta ahli karyah yang follow up kebajikan dia.

-perlu mentor

- buat pejabat yang mesra untuk lepas tengok crmh2 agama etc

- perlu diberi didikan sekurang2nya 2 tahun.

- kalau dia berminat, pastikan ceramah 1st tu menarik.

- sambil prog makan2, kena ceramah

- kalau bru revert, bagi dia rasa syok dgn islam. Bukan ajar mengaji dlu. Bagi dia faham.

- libatkan dia dalam kerja2 kebajikan, dia akan rasa hati sangat sedap. Akan jd rendah diri, jujur, bagi tanggungjawab sikit.

Human beings need recognition and being appreciated.

- minta dia masak utk prog hc. Utk build relationship dan rasa disupport.

-

Baca buku 1minggu 5 buah , buat kesimpulan.

Passion, attitude, knowledge. 3 bnda jd pdkwh bagus

 
---------
1. Safeguard = mcm insurans.

U nk fhm islam kena tgk kitab islam, bukan pganut. Bg contoh org xpandai bw kereta accident, tp kereta mewah canggih.

////Kena guna teknik gertak sikit kalau tak bljr islam, nanti tak dapat kawin.///

 

2. Alquran terjemahan tak sama dgn kata2 allah. Terjemahan tu utk bg kita fhm sedikit bhsa allah. Sbb quran dalam arab tu ada byk mksd. Jd klu ad salah fhm or kekeliruan dtg drpd terjemahan, bukan teks. So, klu ad mslh, kena tny pakar, apa mksd, apa konteka, asbabun nuzul.

Iqra bermaksd 3 benda ni = baca, ulangi, sampaikan.

Good is not enough but must be right. Baik tak semestinya betul. Baik saja tak cukup tapi kena betul. Kalau tolong org sebab nak populariti, tak dapat pahala.

 agama lain baik tapi tak betul.

 

3. Kena tau cara belajar islam. Bila terima berita cth ttg hadis:

1) kumpul maklumat ttg hadis dulu. Mcm mn ulama kluarkan hukum,

2) reasoning. Berhujah, berdialog, diskusi, usul fiqh.

3) conclusion. Kesimpulan. Fatwa.

4) action. Amal.

 

-nak fhm hadis mengikut ibnu ashur, dia tulis ttg usul iaitu 12 watak nabi saw. Kena tgk nabi ckp masa dia sebagai posisi apa? Nabi? Ayah? Pemerintah? Hakim? Speaks as person or rasul or ruler?

-Urusan dunia manusia lg tahu.

 

- ajar muallaf. Cth bible study. Agma cina, hindu.  Spya depa tau mn yg salah dan tak bminat nak masuk agama lain.

INTERVIEW MUALLAF

- bila muallaf mai, ajak mai ofis, kasi mkn, kasi mnum. Pstu selidik dan minta latar belakag. Pastu verify double cek dgn org tinggal sana. Tanya apa yg ttarik kpd islam. Msuk ngri islam bila, kt mn, tarikh? Ambil gmbr, sebab kata nk mnta info, duduk dgn sapa. Blh bg 2 nombor phone kwn2 u, ust apa yg islam kan dia, phone number ustaz, pernah mnta bantuan mana2 bhgian x, prnh mn2 ngo yg kamu prgi bljr dan dpt bantuan,

 

- So  kita blh tahu kategori apa dia muallaf. Tny detail bhgian mn yg dia bminat dgn islam,.

- So kita blh tahu brp percent blh pcaya. Bg ja duit rm50 ja. Kata nnt kena mesyuarat dulu.

 

- Kalau dia nak bantuan, dia kena tunjuk kesungguhan belajar, berusaha, bekerja. We dont give fish everyday, we teach how to fishing.

 

PERSEDIAAN MENTAL

 

 - keja pengurusan muallaf ni happy bisnes. Kita laksanakan amanah. Dialah alat dan bahan utk bantu kita masuk syurga.

 

1. Org yg bru msuk islam, kerja baru start, bukan baru habis.

2. Dont expect anything in return. Sbb kita nak terima kasih drpd allah. Sbb ramai yg bukan terima kasih, tapi akan salahkan balik pun. They just dont know how to appreciate.

3. Tolerate level kena sangat tinggi. Sebab kdg kita penat sgt, lupa objective, . Menyelesaikan masalah tu kerja kita. Kerja ni tak glamour, dont focus on recognition. Kalau nak cool down diri, banyakkan banyak sirah, sejarah yang lebih truk.

4. Ingt kerja ni kerja yg sgt hebat sbb kita bantu agama allah, ikut perintah nabi utk bimbig masyarakat, muallaf. The best among u who are the most useful to the society. Kerja2 nabi, kerja2 rasul, sahabat.

5. Masa peribadi terjejas. Rehat.masa family. Kena 24 hours oncall.

 

- Bantu setiap org ikut keadaan dan ada limit. Bantuan kita ikut kesungguhan dia nak bljr islam. Kalau dia tak mau bantu diri dia sndiri, bantuan kita akan berkurang.

 

- Tak ley masuk islam kalau visa dah habis.

 

- CARA NAK FAHAM REVERT :

1. Baca buku pengalaman revert masuk islam.. Sbb dia akan tulis pasal persepsi sblum peluk islam, turning point, benda trigger msuk islam, cabaran dihadapi lps msuk islam,

2. Kena byk kawan. interview.

3. Ikut pendakwah/muallaf. Blh observe practical way handling case by case.(on job training)

4. Tulis nota, soalan, knp pdkwh bt /ckp mcm tu.

 

NAK HANDLE REVERT

- taaruf pelan2

- fokus tauhid &syirik. Kena ad pakar duduk sbelah utk tulis apa yg dickp

- rakam utk muhasabah balik.

- bila ad soalan tak tau jwb, boleh channel signal minta yg pakar tlg jwb.

- kena sentiasa ad safeguard. Apa yg sy ckp kt sini subject to changes. Apa sy ckp bukan 100% dan mungkin ada perubahan.

- blh fhm lebih muallaf bila handle one to one.

- elakkan daripada ada apa2 urusan perniagaan.eg mlm, direct selling, sales. Sebab akan jauhkan relationship kita dgn muallaf tambah2 kalau bisnes tak untung.

 

-kekurangan literature buku dalam bahasa selain melayu& english.
 

SITUASI ORANG YANG MSUK ISLAM

- Mereka ni berhijrah. Sebab sebelum ni ada kepercayaan yang sekian lama.

Bimbing, bukan paksa, bukan ambil hukum.

Bimbing seolah macam budak kecik baru lahir.

- so, urus lebih kurang macam urus 'bayi'

- kebanyakkan bukan melayu. Tapi bila kelas islam, medium bahasa melayu. Boleh tapi kena cakap bahasa melayu mudah2.

SIAPA YG BTANGGUNG JAWAB BIMBING MUALLAF? Saya a.k.a. Orang islam.

 itu saja kali ini. Jaane~ zai jian~

Friday, November 11, 2016

Resepi - Kebab Daging [Pic]

Assalamualaikum, Ni hao, Konnichiwa,

Kali ni nak berkongsi resepi kebab. Yang istimewanya ialah kebab ni tak guna daging proses. Daging proses tak baik untuk kesihatan sebab banyak bahan pengawet. Makan setahun sekali ok tapi kalau tiap2 minggu sangat la tak digalakkan. Ikut suka nak guna isi daging atau ayam. Biasanya saya buat isi daging sebab senang. Tak pernah lagi try guna isi ayam. Makan satu pun dah kenyang.

Fuhh memang sedap.

Thursday, November 10, 2016

Resepi - Tart Keju [Pic]

Assalamualaikum, Ni hao, Konnichiwa.

Kali ni nak berkongsi cara membuat 'cheese tart' . Orang lain dalam rumah buat tapi sedap. hoho Sebab kalau cari kat google, ada banyak teknik dan resepi untuk buat. Jadi ni paling simple tapi rasa sedap. Rasanya tak terlalu manis macam kat kedai, tapi tak la tawar. Sedang-sedang. Lepas makan memang rasa full betul. haha Kalau beli kat kedai, harga mungkin RM2.50 satu. Tapi dulu-dulu la. Sekarang tak tau la kalau besar ni orang cas berapa.
Cheese tart in the house~

Wednesday, October 26, 2016

Daie by Nouman Ali Khan (25 Okt 2016)

Assalamualaikum, Ni hao, Konnichiwa

Here is my note after listening to speech by Nouman Ali Khan on Surah An-Nahl (6:125). Love to listen his speech which I think really meaningful and can be applied to myself. It is like shooting accurately to the centre of the dot.hihi

Meaning of this ayat: Call/Invite to the way/path of your Lord with wisdom and good instruction/counsel/advice, and argue/debate/engage with them in a way that is best/better. Your master is certainly far more knowledgable of who is misled/lost straight away from his path and He knows who are committed to guidance.

- Focus to Muslim & NonMuslim. Apply universally.
- Contains incredible number of lessons, volumes of wisdoms
- 2 dimensions of this ayat.

Friday, October 07, 2016

Seminar Fiqh Multikultural Islam & Masyarakat Cina (30 Jan 2016) - (Bahagian 1/2)

Assalamualaikum, ni hao, konnichiwa,

Kali ni nak berkongsi tentang Seminar Fiqh Multikultural Islam dan Masyarakat Cina yang berlangsung di UIA Gombak pada hari Sabtu 30 Januari 2016. Saya bertolak daripada P***** pada malam jumaat tersebut. Sampai di KL jam 1 pagi. Fuh... Esok paginya bangun dan terus ke situ. Secara keseluruhannya, seminar ni memang best dan mantap. Harus dan wajib pergi terutamanya kalau anda hidup dalam komuniti yang berbilang bangsa. Sangat banyak benda yang dapat dipelajari. Jadinya, bahan2 serta informasi yang baru saya dapat akan saya kongsikan di bawah ni. Baca sampai habis tau... jengjengjeng...

Tapi..tapi... Ada yang tak berapa best iaitu slot Forum. Moderatornya telah menjadi ahli panel kerana bercakap lebih panjang dan banyak daripada ahli panel. Adoi~ hihi Cuma yang bagusnya, mereka jemput seorang ahli panel nonMuslim. Wow sangat~


Wednesday, October 05, 2016

Resepi - Kepah Masak Lada

Assalamualaikum,  ni hao, konnichiwa.

Kali ni nak berkongsi resepi kepah masak berlada. Dah buat 3x memang sedap. Tapi selalu terlebih kuah, hihi sebab air kepah keluar banyak. Kepah ni tak berbau kuat macam kerang. Harga paling murah boleh dapat kat area negeri ni RM5 sekilo. Saiz kepah boleh kata besar. 

Gambar yang dah masak selalu lupa nak ambil sebab masa dah siap masak, selalu lapar sangat. Kikiki
Ni gambar kuah tengah masak

Tuesday, October 04, 2016

Resepi - Terung Masak Lada [Pic]

Assalamualaikum, ni hao konnichiwa

Kali ni nak kongsi resepi terung masak berlada. Hihi senang yang amat. Resepi ni sedap kalau pedas. Kalau tak pedas, rasa kurang aummm. Senang tapi sedap. Makan ni dengan ikan goreng pun dah lazat. Jadi, jom belajar.

Bahan-bahan :

Monday, October 03, 2016

16 Personalities INFP -T (The Advocate)

Assalamualaikum, ni hao, konnichiwa

Today I would like to post about INFJ -T personality. I've done this test yesterday & I found out this personality describe me well. almost 99% correct. And I love this. Last month I've done the test and turn out to be The Logistician ISTJ -T which I think thats not the real me. haha Anyway, I like learning and knowing others psychology. Because sometimes I'm doing some 'experiment' on them. hihi Just want to know the effect of doing something.
my result~! omg~~~ haha

I love this kind of personality. THE ADVOCATE! haha