learning (144) diary (107) picture (93) religion (91) recipe (38) IT (25) others (25) iium (24) video (17) language (14)

Monday, February 23, 2009

DUTA-DUTA BAGI NEGARA ASING

Kepada orang politik dia boleh satu lagi modal melalui ayat ini, bahawa Islam dan politik tidak dapat dipisahkan. Secara serentak dalam lafaz yg sama, Allah swt menyebut bahawa orang yg tidak mahu turut Aku dia akan menurut orang lain. Orang lain jenis mana? Iaitu jenis orang yg tunjuk handalan ke, tunjuk maharajalela ke, jenis tidak dengar kata orang lain ke, jenis orang lain mesti dengar kata dia sahaja ke. Ataupun dalam istilah politik sekarang digelar "diktator". Inilah orang-orang yg dimurkai oleh Nabi-nabi maka dengan automatiknya akan dimarahi oelh Allah kerana nabi-nabi ini duta Allah di muka bumi,serupa cakapan duta-duta negara asing yg berada di Kuala Lumpur merupakan cakapan kerajaan dia.

Jadi sebagaimana manusia ini ada duta masing-masing, Allah juga menghantar duta Dia kepada manusia iaitu para nabi. Apa sahaja yg nabi kata, itulah perkataan Allah. Apa sahaja tindak-tanduk yg dibuat oleh nabi, itulah tindak-tanduk yg dipersetujui dan diredhai Allah, maka kita ini jenis primitif, jenis orang hutan, jenis orang yg tidak ada tamadun. Walaupun pen ada di poket sebagai tanda kita pandai menulis tetapi pemikiran kita msih lagi primitif, kita masih lagi orang hutan yg tidak mengerti adab antarabangsa dan hubungan antara Allah dengan dutanya.

No comments: