learning (144) diary (109) picture (93) religion (91) recipe (38) IT (25) others (25) iium (24) video (17) language (14)

Monday, February 16, 2009

ORANG YANG BERKAKI AYAM

Sebagaimana makanan zahir ada kesannya. Contohnya garam kesannya masin, air kesannya basah, api kesannya hangus dan begitulah juga kesan makanan haram keatas batin kita. Apa kesannya? Lupa kepada Allah, pandang lekeh syariat Allah, merasakan sudah betul apa yg kita buat. Ini kesan drpd makanan haram, minuman haram, pakaian haram dan rumahtangga haram. Kesan ini tidak dapat dirasakan sangat apabila dosa itu berlapis, sebagaimana lidah yg berpenyakit tidak dapat merasa makanan. Kerana apa? Kerana lidah berselaput.

Serupa kalau kita biasa berkaki ayam - tidak pakai selipar/kasut, tapak kaki kita menjadi tebal, bila terpijak tahi ayam pun kita tidak berasa apa-apa. Kerana apa? Kerana tapak kaki tebal.

Tetapi kalau tapak kaki nipis kerana pakai selipar, pijak sahaja sesuatu benda kaki akan berasa tidak sedap dan tak selesa. Sebagaimana tubuh zahir kita rosak bila tidak ada pancaindera, begitulah pancaindera batin kita rosak kerana perkara-perkara haram.

No comments: