learning (144) diary (107) picture (93) religion (91) recipe (38) IT (25) others (25) iium (24) video (17) language (14)

Monday, February 23, 2009

PENGAWAL YANG MENJAGA STOR


Apa bezanya kerajaan dengan gangster? Jangan kita dikir puak-puak yg merompak bank dan yg menyeludup dadah kerja bersendirian tetapi mereka juga mempunyai peraturan, disiplin, majlis mensyarat dan menteri. Akhirnya gangster ini menjadi daulah fi daulah, negeri dalam negeri.

Jadi dalam sebuah negeri, kerajaan memerintah negeri, gangster pun memerintah dalam kawasan dia. Jadi apa perbezaan antara kerajaan dengan gangster? Perbezaan pertama ialah gengster tidak ada bendera. Ketua dia berjalan tidak membawa bendera, kawasan dia memerintah pun tidak pasang bendera sebaliknya kerajaan mempunyai bendera. Keduanya, gangster merebut harta untuk dirinya sahaja, sementara kerajaan pula menjaga harta untuk rakyat.

Kerajaan menjaga rakyat serupa seorang pengawal menjaga stor. Walaupun dia hanya bergaji RM20 dan barang-barang dalam stor bernilai berjuta-juta ringgit, adakah dia boleh ambil barang dalam stor itu kerana dia penjaganya. Tidak boleh! Walaupun kamu menjaga stor, kamu jangan usik barang-barang itu. Begitu juga kerajaan. Walaupun dia menjaga harta rakyat - dia hendak ambil balak sekerat pun tidak boleh!

No comments: