learning (142) diary (105) picture (92) religion (91) recipe (35) IT (25) others (25) iium (24) video (17) language (14)

Tuesday, January 21, 2014

Cara Mengendalikan Liqa Usrah

Assalamualaikum,
Ni sharing juga. Harap membantu. Untuk rujukan diri sendiri. 

1. Perbaharui niat.

-Maksud "Usrah" dari segi bahasa: perisai yang menjaga anggota badan./wajib bagi menjaga anggota usrah& merasakan dia berada dlm lingkungan keluarga/tak lewat/menolong mereka/gembira dan sedih dgn mereka/bersabar.  
Jadikan perasaan usrah ibarat sebuah keluarga. Cth mcm anak kita sakit, adakah kita biarkan saja? Cukup dgn doa sahaja?
-ukhuwah agama lagi kuat drpd nasab, harta, keturunan,
-usrah tempat tarbiah utama.
- merupakan kaedah asasi ibarat dalam pembinaan sebuah rumah.
-Benda yang tak ada had. Terus berjalan.
-usrah ni hubungan manakala liqa sekadar bertemu
-usrah lebih kpd kejiwaan roh liqa, masa sebahagian drpd makna usrah . Penting utk menguatkan roh. Ada benda ghaib
-usrah : ikatan, hubngan, berterusan.

-usrah adalah setiap hari. Tak terikat pada hari tertentu. Ikatan mesti berterusan.Kalau ada hari tertentu, nanti Kwn kita Sakit, takp lawat. Sbb usrah hari sabtu ja(contoh).

-Roh tetap berhubung Walaupun tak berjumpa.

-Doa sbb hati terigt pada org itu.

-mesti Berhimpun hati, bukan badan Sahaja.Jadi benda ni akan lebih berterusan dan kekal lama.
-  Jadi jgn pandang remeh dgn makna usrah.
-berjayanya usrah begantung Kepada mUrabbi & semua mutarabbrabbi & semua mutarabbi.
- Apa kita buat kalau anak usrah tak dtg?. Tgu mgu dpn utk jumpa plak?Mcm mn situasi ayah klu anak tak baik rumah hari ni. Mesti p cari. Jadi kita mesti contact (Calling, jumpa. msg)Knp tak hadir.  Boleh juga bawa semua datang jumpa yg tak dtg

- Tak cukup baca kitab ja.mesti ada aktiviti seiring dengan liqa. ( cth: mst ada aktiviti lain). Kesannya, peranan usrah makin keciI, jadi Kemalasan, tak hadir usrah sbb tak cukup tarbiah.

-usrah perlu taaruf, takaful, tafahum. Jadi tak boleh campur lelaki, ppuan.

-Murabbi mesti menjaga hubungan dgn anak buah, adil dgn semua,  jgn memilih.

-jgn hanya buat sesuatu hanya kerana nak penuhi syarat agenda.

- ikatan yg mhimpunkan antara ahli Usrah membersihkan jiwa, menguatkan iman, masuk & keluar mst ada peningkatan,  mengukuhkan ikatan -cth: Lps isi minyak, kita park kereta kat tepi . Apa faedah? Patutnya kita kena terus bergerak. Pecut.

- kita kena sertai semua aktiviti. Ibarat peluru berpandu.
-Jadi penting ada followup. Mcm kes org berlari laju. 
 
I. Datang utk bersih jiwa dan Kuat iman
2. Kukuh kan ikatan Kerana allah
3. merealisasitan manhaj
4.mkembang dan menyusun Harakah yg dipandu
5.mesti ada followup

No comments: