learning (142) diary (105) picture (92) religion (91) recipe (35) IT (25) others (25) iium (24) video (17) language (14)

Thursday, September 04, 2014

Resepi - Ikan Cencaru Sumbat Lada

Assalamualaikum,

Hari ni jom belajar cara memasak Ikan Cencaru Sumbat Lada.. Istimewa edisi Kelantan yang lazat dan pasti tiada dipasaran. Resepi turun temurun dari orang tua dulu-dulu. Kalau tak nak buat video untuk upload kat youtube tapi Cyberlink Powerdirector crash. Kemungkinan sebab upgrade windows ke Service Pack 1 atau sebab uninstall kawan dia "WAVE"..



 Ni bahan-bahan yang diperlukan :

- Ikan cencaru (5 ekor)
- Lada kering (1 biji/ekor)
- Bawang merah (1 biji/ekor)
- Bawang putih (1 biji/ekor)
- Lada cengik (1 biji/ekor)
- Asam jawa (3-4 sudu)
- Garam (1 tsp/ekor)
- Gula (1 tbsp/ekor)



Cara-caranya :
1. Potong dan rendam lada kering dalam air panas sehingga lembut.
2. 'Podi'/Buat air asam jawa. Ketepikan. Ini untuk memastikan air tu pekat.
3. Basuh & sejat air. Tumbuk sampai lumat guna lesung macam gambar bawah sekali dengan garam.
4.  Masukkan cabai. Tumbuk sampai lumat. Kemudian tumbuk bawang.
5. Setelah lumat, masukkan gula & air asam jawa. Kemudian sumbat dalam ikan.Lebih besar ikan lebih sedap.
Siap digoreng tanpa minyak..
Selamat mencuba..

No comments: