learning (142) diary (104) picture (92) religion (91) recipe (35) IT (25) others (25) iium (24) video (17) language (14)

Friday, November 11, 2016

Resepi - Kebab Daging [Pic]

Assalamualaikum, Ni hao, Konnichiwa,

Kali ni nak berkongsi resepi kebab. Yang istimewanya ialah kebab ni tak guna daging proses. Daging proses tak baik untuk kesihatan sebab banyak bahan pengawet. Makan setahun sekali ok tapi kalau tiap2 minggu sangat la tak digalakkan. Ikut suka nak guna isi daging atau ayam. Biasanya saya buat isi daging sebab senang. Tak pernah lagi try guna isi ayam. Makan satu pun dah kenyang.

Fuhh memang sedap.

Beli roti brand Gold Arabia kot. Tak ingat tapi ada perkataan Gold. Jangan beli yang brand Mission sebab roti dia rapuh dan nipis sangat senang hancur.

Bahan-bahan :
Roti kebab (dipotong pita) - 10 keping saiz pita

1. Carrot - 1 batang
2. Timun - 1 batang
3. Bawang putih - 4 ulas
4. Bawang besar - 1 labu
5. Cili merah - 2 biji
6. Tomato - 1 biji
Bahan 1-6 Dipotong dadu.

7. Sos tiram - 4 sudu besar (kalau letak kurang sos tiram, rasa dia akan jadi krurang
8. Kicap manis - 2 sudu besar
9. Daging - 1 mangkuk dipotong petak2 kecik, ikut selera nak makan macam mana.

10. Sos cili secukup rasa
11. Sos tomato
12. Mayonis
Cara membuatnya:
1) Letak daging atas kuali, tutup. Pasang api sederhana, biarkan hingga air daging keluar n hingga kering.

2) Masukkan minyak masak 2 senduk. Letakkan garam 1/4 sudu teh.

3) Masukkan bawang putih n bawang besar. Goreng hingga garing. Masukkan sos tiram, kicap, sos tomato n sos cili.

4) Masukkan carot. Dah lembut carot kemudian masukkan timun n tomato. Masak hingga sedikit kering.

5) Panaskan roti n masukkan inti kedalam pita. Tambah sos cili n mayonis mengikut cita rasa. Jangan letak banyak sangat inti sebab tak best inti banyak sangat. Mayonis banyak tak pa sebab sedap.hihi

Selamat mencuba..Itu saja kali ini. Jaane~ Zai jian~

No comments: