Resepi - Daging Masak Merah

Assalamualaikum Ni hao Konnichiwa

Hari ini saya ingin berkongsi resepi masak Daging Masak Merah. Senang dan mudah. Tapi sedap~~~~ Sebenarnya ni pertama kali cuba resepi ni tapi menjadi dan sedap.

Bahan-bahan:

1. Daging - potong halus &rebus hingga lembut dan air kering. Saya tak letak apa2 pewarna. Teknik nak bagi daging lembut ialah, masukkan air yang banyak dan biarkan hingga kering. Kemudian masukkan air dengn banyak lagi, dan biarkan kering untuk kali ke dua. Jadi, insyallah daging akan jadi lembut.

2.  Bawang holland - hiris besar
3. Cabai hidup - 2 biji, hiris 
4. Cabai melaka -  4 biji atau lebih. Bergantung kepada anda suka pedas atau tidak. Potong belah dua saja.
5. Bawang putih - 3 biji. tumbuk kasar.
6. Sos tomato / buah tomato - 1 biji. Kalau tak ada sos tomato, boleh ganti dengan sebiji buah tomato.
7. Sos tiram - 2 sudu besar
8. Cili boh - 4-5sudu besar

Cara-cara :

1. Masak daging hingga lembut.
2. Masukkan minyak. Tumis bawang putih sampai garing.
3. Masukkan cili boh. Masak sampai pecah minyak. Kalau tak ada cili boh  guna lada merah pun boleh.
4. Masukkan sos tiram, sos tomato, garam, gula, dan air. Masak sampai mendidih.
5. Masukkan daging yang telah direbus, cabai yang dihiris, serta bawang holland. 
6. Masak sehingga mendidih. Bawang holland tu ikut cita rasa. Kalau suka makan rangup2, jangan lama sangat. Bawang ni 'juicy' dan manis. hihi
7. Sedia untuk dihidang dan makan.

Jengjeng..Ini rupanya.. Alhamdulillah..

Itu saja kali ini. Zai jian.. Jaane~

Comments