Assalamualaikum, Ni hao, Konnichiwa
Kali ini akan berkongsi resepi tauhu bergedil. Sedap. Leceh sikit nak buat sebab banyak langkah tapi puas hati jika buat banyak.
![]() |
| Jengjeng.. Panas panas lepas goreng. |
BAHAN - BAHAN :
- Daun sup
- Daun bawang
- Bawang
- Isi ayam
- Kentang
- Garam
- Gula
- Tauhu
- Telur
- Lada sulah
- Lada hitam
![]() |
| Hiris kecil-kecil daun sup, daun bawang, bawang,dan isi ayam. |
![]() |
| Rebus hingga lembut. Buang kulit dan lecekkan hingga lumat. TIPS : Guna alat pengisar untuk lebih halus hasilnya. |
![]() |
| Potong empat tauhu dan goreng hingga garing semua diluarnya. |
![]() |
| Masak isi ayam dengan bawang |
![]() |
| Masukkan daun yang dihiris tadi. |
![]() |
| Lada sulah dan lada hitam. |
![]() |
| Tebuk guna gunting / pisau dan korek keluar isi tauhu. Campurkan dengan bahan inti yang dimasak tadi. |
![]() |
| Bahan inti yang sudah dicampur dengan isi tauhu. Pastikan kering. |
![]() |
| Sumbat isi kedalam tauhu dan celup dengan telur. Kemudian goreng. Sedia untuk dimakan! |
![]() | ||
| Ini sambal kicap. Pedas dan manis baru sedap. Bahan : Bawang putih, gula, garam, kicap, dan cili api. |
Ok, itu sahaja kali ini. Tak berapa ada mood untuk menulis panjang-panjang. hihi Jumpa lagi.. Jaane~ Zai jian~











Comments